← Späť

Lepok: Je pre nás naozaj nevhodný?

Maroš Krivosudskýdec 22, 2017

Lepok je v posledných rokoch, spolu s bielym cukrom, asi najzatracovanejšou zložkou všetkých možných diétnych aj nediétnych režimov. Je ale pre naše zdravie a obvod pásu naozaj až taký nevhodný? Naozaj musíme z našich jedálničkov vyradiť všetko chutné pečivo a cestoviny, aby sme mohli napredovať?


InBody diagnostika v Bratislave

Merajte si svoj diétny progres! Počas diagnostiky zistíte svoje % tuku a svalov v tele, hodnotu viscerálneho tuku, zadržiavanie vody a iné parametre. Vaša premena začína už dnes!

Ozaj, a čo je to ten lepok?

Ak ste ešte nepočuli/nevideli nejakú formu antipropagandy, na lepok, asi ani nežijete. “Lepok je zlý, pomaly vás zabíja, ak chcete schudnúť, musíte ho vyradiť z jedálničkov,…”. Podobných vyhlásení nájdete na internetoch a (najmä) v ženských časopisoch tak veľa, že sa z bezlepkáčov až začali robiť žarty. Prečo žarty? Za prvé, lebo práve ľudia, ktorí sa lepku začali vyhýbať, o tom vedia dosť veľa porozprávať. No a za druhé, lebo veľa z nich ani nevie, čo ten lepok vlastne je (ako dokázalo napr. aj toto vtipné video.

Takže aby sme vlastne vedeli, o čom píšem:

Lepok, teda glutén, je zmesou dvoch proteínov – glutenínu a gliadínu. Nachádza sa v zrnách väčšiny obilnín, ako napríklad pšenica, raž a jačmeň, a teda aj vo všetkých výrobkoch z nich (ostatné lepkové a bezlepkové potraviny v tomto článku). Nie je to teda jed, pre väčšinu ľudí dokonca ani zdraviu škodlivá látka, len obyčajná bielkovina. Dôraz v tomto ale kladiem na spojenie “väčšinu ľudí”, keďže naozaj existuje isté malé % tých, ktorým škodiť dokáže.


Celiakia, intolerancia, alergia,…

Podobne ako to je s laktózou, aj tu vzniká pri samodiagnostikách veľa nedorozumení. Všetky (ne)ochorenia sú hádzané do jedného vreca a počet ľudí, ktorí sa niekedy úplne bezdôvodne vyhýbajú chutným múčnym výrobkom, narastá. Aj tu teda poporiadku:

Celiakia

Autoimúnne, geneticky podmienené ochorenie, na ktoré trpí približne 1% populácie. Jej podstatou je reakcia organizmu na kontakt s gluténom (chronický zápal v tenkom čreve, degenerácia črevnej steny, zhoršenie vstrebávania mnohých látok,…). Táto choroba je neliečiteľná a jediným riešením je úplné vylúčenie lepku zo stravy človeka.

Alergia na pšenicu

Ochorenie, na ktoré trpia približne 4% svetovej populácie, je často zamieňané práve za celiakiu. Základným rozdielom je tu však samotný lepok, ktorý s alergiou nemá (vo väčšine prípadov) takmer nič spoločné. Alergia sa môže prejavovať podobne ako celiakia (tráviace ťažkosti), avšak príznakmi môžu byť aj kožné ochorenia, či únava. Dobrou správou pre ľudí trpiacich týmto ochorením je, že môžu bez výčitiek konzumovať ostatné obilniny. Tou zlou, že sa tiež nedá liečiť a jediným riešením je vylúčenie pšeničných výrobkov.

Neceliatická citlivosť na lepok

Dostávame sa k najčastejšiemu a najdiskutabilnejšiemu ochoreniu spájanému s lepkom. Ono sa totiž možno o ochorenie ani nejedná. Istá štúdia z roku 2011 totiž dala za pravdu všetkým ľuďom, u ktorých nediagnostikovali ani jednu z vyššie uvedených chorôb, no napriek tomu mali problém s trávením väčšiny obilnín. U neceliatikov sa počas diéty bohatej na lepok začali prejavovať podobné príznaky ako u celiatikov. Takáto citlivosť sa ale zatiaľ žiadnou overenou metódou dokázať nedá, a preto sa pri nej čoraz častejšie spomína slovíčka placebo. Jednoducho, ak si poviete, že neznášate lepok a je vám z neho zle, bude vám z neho zle.



Kľudne si dajte, ale nepreháňajte to

Teraz to vyzerá, že ideme otvárať pekáreň ceztrenera.sk a preto vám chcem všetko s lepkom predať. Vôbec to tak ale nie je. Ako tréner zaraďujem múčne výrobky do jedálničkov svojich klientov len veľmi veľmi zriedka. Nie je to však kvôli lepku, ale kvôli nutričným hodnotám väčšiny potravín, ktoré ho obsahujú. Či je to obyčajné pečivo, chlieb, cestoviny alebo pizza, vždy sa jedná o sacharidové bomby, ktoré obsahujú len veľmi málo bielkovín, kvalitných tukov, vitamínov, či minerálov. Ak vám ale lepok nespôsobuje tráviace ťažkosti a dobrý chlebík alebo špagety patria medzi vaše najobľúbenejšie jedlá, nič sa vám po ich zjedení nestane. Dokonca, ak si budete strážiť pomer prijatých makroživín, nemali by ste po nich ani pribrať. No a na strane druhej, ak vám lepok zle robí (aj keď nemáte celiakiu), nenechajte si od mudrlantov na internete nahovoriť, že si vymýšľate a jesť ho musíte. V strave vám chýbať nebude a ponuka bezlepkových výrobkov, či receptov je už tak široká, že si isto nájdete plno bezlepkových alternatív.


Maroš Krivosudský

HEALTH SERVICES

MOJE ČLÁNKY

FIT POBYTY