← Späť

Cuketovo-banánové chia rezy s makom a čokoládou

Petra Bečáriková okt 8, 2015

Dávať cuketu do sladkých koláčov by vám možno nikdy ani nenapadlo, no vyskúšať by ste to určite mali. Prirodzene má sladkastú chuť a výbornú konzistenciu na prípravu banánovo-cuketového cesta, ktoré nepotrebuje múku, je zdravé a najmä chutné. Celý koláč je bezlepkový a bezlaktózový a aj keď obsahuje o niečo viac sacharidov ako je v bežný deň potrebné, niekedy si dopriať môžme…aspoň viete, čo máte chystať najbližší cheating day.

InBody diagnostika v Bratislave

Merajte si svoj diétny progres! Počas diagnostiky zistíte svoje % tuku a svalov v tele, hodnotu viscerálneho tuku, zadržiavanie vody a iné parametre. Vaša premena začína už dnes!

Na cesto potrebujeme

  • 1 ks cuketa
  • 4 ks vajcia
  • 5 PL mletý mak
  • 5 PL kokosová múka
  • 2 ks banán
  • 2 PL chia semiačka
  • Kokosový cukor alebo stévia

Na plnku potrebujeme

  • 4 dcl kokosové mlieko
  • 3 ks banán
  • 5 PL chia semienka
  • 1 dcl uvarený agar
  • Kokosový cukor alebo agave sirup
  • Bio nutella
  • Bio horká čokoláda alebo drvené kakaové bôby

Postup

  1. Všetky ingrediencie potrebné na cesto rozmixujeme, roztrieme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, pečieme 20 minút na 180°C.
  2. Kým je cesto v trúbe, spravíme si plnku. Mlieko, banány, chia semiačka rozmixujeme. Pripriavíme si 1 dcl agaru podla návodu na obale, necháme ho vychladiť a vmiešame ho do banánovej zmesy.
  3. Keď je cesto upečené, prekrojíme ho pozdĺžne na polovovicu, potrieme obe strany tenkou vrstvou bio nutely.
  4. Pláty cesta naplníme polovicou plnky – nutelovou stranou k sebe. Druhou polovicou plnky natrieme celý koláč
  5. Navrch postrúhame horkú čokoládu a dáme zachladiť.

Vieš čo ješ

Cuketa s banánom vytvoria sladkú zmes, ktorá má síce vyšší podiel sacharidov, ale tiež je výživná. Cuketa je skvelým zdrojom beta-karoténu – provitamínu A (v 100g mrkvy je až 77% dennej potreby tohto provitamínu), ktorý si telo vie premeniť na vitamín A dôležitý pre zdravú kožu, zrak a sliznice dýchacích, tráviacich a močových ciest. Banán zase obsahuje vitamíny skupiny B (B2, B5 a B6), ktoré hrajú úlohu pri spracovaní tukov, sacharidov a rôznych aminokyselín a tiež sú potrebné pre dobrý stav kože a očí. Z minerálov majú významné zastúpenie horčík, draslík a mangán, teda je výborný ako podpora funkcie cievneho systému, nervov a svalov.

Vajcia neoddeľujeme, žĺtok je tiež kvalitnou súčasťou aj napriek vyššiemu obsahu cholesterolu, ktorý nemá vplyv na hladinu cholesterolou krvného. Skladba bielkovín vo vajciach je omnoho kvalitnejšia ako v mliečnych výrobkoch (obsahujú takmer všetky esenciálne aminokyseliny, teda tie, ktoré človek nevie vytvoriť a musí ich prijímať v potrave).

Mak aj chia semiačka sú výbornými zdrojmi omega-3 a omega-6 mastných kyselín, teda zdravých tukov, ktoré prospievajú pri ochrane pred srdcovocievnymi chorobami, pomáhajú znižovať zdraviu škodlivý LDL cholesterol, a tým chránia pred aterosklerózou, ale tiež znižujú krvný tlak, či pôsobía ako prevencia pred rakovinou.

Sladíme s mierou, no určite nie rafinovaným bielym cukrom, ale radšej iným prírodným sladidlom ako je kokosový cukor alebo agave sirup.


Petra Bečáriková

MAXIMUS GYM

MOJE ČLÁNKY

Sledujte nás

Proteínová stracciatella roláda

Diana Vidáková apr 4, 2019

Tvarohové fit pagáče

Diana Vidáková jan 10, 2019

Jablkovo-škoricová fit bábovka

Veronika Fabianová dec 30, 2018

FIT POBYTY