Pokiaľ si pod slovom vrstvená torta predstavíte niečo šialene lepkavé, smotanové, a teda samozrejme aj nediétne, nie ste sami. Určite ste už takých videli a chutnali mnoho. Ako sa ale hovorí, výnimka potvrdzuje pravidlo a tento kontrastný čokoládovo-banánovo-karamelový mix nabitý proteínom jednoznačne do kategórie nezdravých zaradiť nemôžeme. A ako je to s prípravou takejto fit torty? Možno síce vyzerá na prvý pohľad zdĺhavo a komplikovane. Keď sa však do nej pustíte, budete milo prekvapení, ako jednoducho to zvládnete. Dobrú chuť!
Na proteínový korpus potrebujeme
- 2 ks vajcia
- 30 g proteín (príchuť pecan pie, príp. vanilkový, orieškový, karamelový)
- 150 ml voda
- 1/2 čl sóda bikarbóna
- 65 g celozrnná ryžová múka
- 75 g hladká špaldová múka (príp. bezlepková pohánková múka)
Na proteínový krém potrebujeme
- 1 ks vanilkový bio puding
- 200 ml voda
- 250 g jemný tvaroh (odtučnený)
- 200 g cream cheese (light)
- 30 g proteín (príchuť pecan pie, príp. vanilkový, orieškový, karamelový)
- 1 ks banán
- sladidlo (stévia, xylitol, iné sladidlo podľa chuti a možností)
Na čokoládovú polevu potrebujeme
- 60 g horká čokoláda (75% a viac)
- 1 PL med
- 30 ml mandľové mlieko
Na slaný karamel potrebujeme
- 2 PL kokosový / trstinový cukor
- 20 g maslo
- 50 ml mandľové mlieko
- 1 čl himalájska soľ
Postup
Začneme s korpusom
- Ako prvé si vymiešame vaječné bielky na sneh. Žĺtky spolu s vodou, proteínom, sódou bikarbónou a múkami vymiešame. Zľahka vareškou primiešame sneh z bielkov a vylejeme do tortovej formy (priemer 22 cm) s položeným papierom na pečenie (boky som vymazala kokosovým tukom a vysypala špaldovou múkou).
- Korpus dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov a pečieme 10-12 minút.
Pokračujeme s krémom
- Najprv uvaríme puding podľa návodu, ale len v 200 ml vody. Puding premiestnime do misy, v ktorej budeme mixovať krém.
- Po vychladnutí k pudingu primiešame tvaroh a cream cheese, následne pridáme proteín a sladidlo podľa potreby.
Začneme s vrstvením
- Pripravíme si banán nakrájaný na kolieska a upečený korpus rozrežeme na 3 tenké korpusy.
- Do formy uložíme spodný korpus, dookola naukladáme kolieska banánu a do stredu navrstvíme krém.
- Na to položíme ďalší korpus. Použila som jeho vrchnú – vydutú časť, ktorú som otočila smerom dolu).
- Znovu navrstvíme krém, korpus, krém, uhladíme a dáme zatiaľ do chladničky.
Slaný karamel a čokoláda
- Teraz si pripravíme čokoládu. Tmavú čokoládu spolu s mliekom necháme zohriať v mise nad parou, kým sa čokoláda nerozpustí. Pridáme med, rozmiešame a dáme bokom.
- Karamel si pripravíme tak, že na teflónovú panvicu dáme cukor a na strednom plameni ho zahrejeme (bez miešania), kým sa nezačne topiť. Keď už sa nám na pohľad zdá, že sa cukor roztápa a chytá hnedo-zlatú farbu, pridáme maslo a mlieko.
- Za stáleho miešania necháme variť až pokiaľ nám nevznikne tekutý karamel (konzistenciou aj farbou podobný medu). Na záver už len primiešame himalájsku soľ a môžeme odstaviť zo sporáka.
Dokončenie fit torty
- Čokoládu vylejeme a rozotrieme na vrch torty, ihneď karamelom urobíme kruhy (od okraju až do stredu torty – od najväčšieho po najmenší) a špajľou porozťahujeme, čím nám vznikne pavučina.
- Tortu necháme uležať v chladničke minimálne cez noc a následne môžeme podávať.

FIT POBYTY