Sacharidy nie sú ultimátne zlo, ktoré by sme mali za každú cenu vynechávať v každej diéte. Práve naopak, bez nich sa zdravý stravovací režim nezaobíde, ide len o to, ako rozumne ich do neho zaradíme a aké ich množstvo (a v akej forme) počas bežného dňa skonzumujeme. Ak to bude napríklad obed v podobe takéhoto vegetariánskeho rizota s tekvicou hokkaido počas fyzicky náročného dňa, žiadny rozumný výživový poradca vám to vyčítať nebude. Základ každej diéty sú totiž zdravé suroviny plné vlákniny, vitamínov a minerálov, vyvážený príjem bielkovín, tukov a sacharidov, a samozrejme dostatok pohybu. Dobrú chuť!
Čo potrebujeme
- 150 g ryža
- 2 ks malá tekvica hokkaido
- 1 ks cibuľa
- 2 strúčiky cesnak
- 1 PL maslo
- 500 ml zeleninový vývar
- himalájska soľ
- biele korenie
- čerstvý tymian
- ghee maslo
- 3 PL nastrúhané pecorino
- opražené tekvicové semienka
- tekvicový olej
Postup
- Na oleji opražíme nakrájanú cibuľku, cesnak, prisypeme ryžu a orestujeme.
- Osolíme, okoreníme a pomaly dolievame vývar, kým sa ryža neuvarí.
- Tekvice očistíme, nakrájame na kocky, polovicu uvaríme v slanej vode, scedíme a rozmixujeme na pyré.
- Druhú polovicu opražíme na cibuľke a cesnaku, osolíme, okoreníme, pridáme nasekané bylinky.
- Keď je ryža hotová, pridáme pyré a opraženú tekvicu.
- Dáme dole z ohňa, pridáme lyžicu masla a nastrúhané pecorino.
- Servírujeme s opraženými tekvicovými semienkami a tekvicovým olejom.

FIT POBYTY