Tento šalát má toľko úžasných ingrediencií, že je mu až ťažké vymyslieť názov. Najpresnejšie by bolo kelový šalát s tamari lososom, pečenou hokkaido tekvicou, avokádom a dresingom z granátového jablka inšpirovaný modernou kalifornskou kuchyňou, avšak to by bol celkom náročný nadpis blogového príspevku. Preto sa vždy sa snažím vybrať tie najdôležitejšie prísady ako jeho súčať, pričom v tomto prípade je to jednoznačne úžasný dresing z granátového jablka. Povýši akýkoľvek šalát na majstrovské dielo! Dokonale sa hodí aj ku špenátu, takže pokiaľ nie ste fanúšikmi kučeravého kelu namixujte si ľubovoľné zelené listy.
Na šalát potrebujeme
- 100 g kučeravý kel, tvrdé časti odstránené
- 100 g očistená hokkaido tekvica
- 1/2 avokáda
- 150 g čerstvý losos
- hrsť slnečnicových semienok
- hrsť jadierok granátového jablka na dozdobenie
Na dressing potrebujeme
- 1/2 šálky jadierok granátového jablka
- 2 PL olivový olej
- 1 PL tamari
- 2 PL biely vínny ocot
- 1/2 čl himalájska soľ
- 1 čl med
Postup
- Najprv pripravíme dresing zmiešaním všetkých ingrediencií, odložíme bokom.
- Rozohrejeme rúru na 200°C. Nakrájame tekvicu hokkaido na približne 1,5 cm plátky pre rýchlejšie pečenie (plátky môžete ponechať aj hrubšie a predĺžte čas pečenia).
- Tekvicu osolíme, rozložíme na plechu vystlanom papierom na pečenie a posypeme slnečnicovými semienkami.
- Lososa vložíme do menšej nádoby na pečenie s alobalom, osolíme a dochutíme 1 PL dresingu. Pečieme približne 20 minút (ja pečiem lososa najprv uzavretého v alobale, v polovici času pečenia ho potom odokryjem na zapečenie vrchnej časti, no tento postup nie je nevyhnutný).
- Vo veľkej mise zmiešame kučeravý kel s 1 PL dresingu. Tvrdšie listy kelu je potrebné premasírovať, aby povolili a boli jednoduchšie na konzumáciu.
- Na panvici nasucho mierne opražíme slnečnicové semienka, odložíme bokom.
- Po upečení tekvice a lososa ich pridáme do misy ku kelovým listom, pridáme nakrájané avokádo, dozdobíme granátovým jablkom a slnečnicovými semienkami. Pridáme dresing podľa chuti, podávame teplé.
Alexandra Rymšinová
MOJE ČLÁNKY
FIT POBYTY