Makovo-pšenový koláč s letným sezónnym ovocím

Katarína Kopúnová aug 6, 2017

Keďže je leto v plnom prúde a trhoviská ponúkajú všetky možné druhy lokálneho ovocia a zeleniny, bol by nezmysel ich nevyužiť. V tomto fit recepte na makovo-pšenový koláč nájdete nielen marhule a ríbezle, ale ako názov napovedá, aj ďalšie zdravé sezónne dobroty – broskyne a slivky. Takýto dezert s vysokým podielom bielkovín a vápnika je navyše bezlepkový a bezlaktózový, takže si na ňom môžu pochutiť naozaj skoro všetci. Dobrú chuť!


Čo potrebujeme
  • 400 g pšena
  • 1 200 g jablkovej šťavy
  • 3 PL kukuričného bioškrobu
  • 250 g mletého modrého maku
  • 5 PL medu
  • 4 nakrájané marhule
  • 2 nakrájané broskyne
  • 4 nakrájané slivky
  • 150 g ríbezlí
  • 1 PL olivového oleja

Postup
  1. Pšeno uvaríme v jablkovej šťave v pomere 1 : 3.
  2. Do uvareného pšena primiešame kukuričný bioškrob, pomletý mak a necháme vychladnúť.
  3. Nízku kruhovú formu na pečenie vymastíme olivovým olejom. Dno vystelieme polovicou makovej zmesi, na ňu poukladáme ríbezle a zvyšné nakrájané ovocie, ktoré zakryjeme druhou polovicou pšena s makom.
  4. Pri 170 °C pečieme približne 40 minút.
  5. Po vybratí ozdobíme čerstvým ovocím. Podávame vychladnuté a pokvapkané medom.

 

Jem iné tip: Jablkovú šťavu môžete vymeniť aj za rastlinné mlieko. Tak chutí tento koláč tiež fantasticky!

Autor:

Katarína Kopúnová

MOJE ČLÁNKY