← Späť

Smoothie – Jablko, Polníček, Moruša, Chia seeds

Maroš Krivosudský aug 19, 2015

InBody diagnostika v Bratislave

Merajte si svoj diétny progres! Počas diagnostiky zistíte svoje % tuku a svalov v tele, hodnotu viscerálneho tuku, zadržiavanie vody a iné parametre. Vaša premena začína už dnes!

Čo potrebujeme

  • 2 Zelené jablká
  • 1 Hrnček polníčku
  • 1 PL chia semien
  • ½ Hrnčeku moruší
  • 3dcl (a viac) vody

Vieš čo ješ

Jablko má hneď niekoľko vlastností, kvôli ktorým by sme ho mali konzumovať takmer každý deň. Okrem toho, že sa výborne kombinuje tak s ovocnými ako aj so zeleninovými šťavami, je tiež výborným zdrojom vitamínu C, ktorý je dôležitým antioxidantom v organizme posilňujúcim imunitný systém. Je tiež najlepším zdrojom pektínu zo všetkých druhov ovocia. Pektín je vo vode rozpustná forma vlákniny, ktorá viaže v hrubom čreve rakovinotvorné látky, pomáha pri ich vylučovaní a zabraňuje vzniku rakoviny čreva. Obsahuje aj bioflavonoidy, čo sú látky, ktoré zvyšujú účinnosť vitamínu C až 20-násobne a patria k najdôležitejším antioxidantom ozdravujúcim bunky.

Polníček je šalátová zelenina s  príjemnou a nie veľmi výraznou chuťou, takže ním určite smoothie nepokazíte. Pre svoj obsah vitamínu C je imunitnou bombou číslo 2 v tomto smoothie. Podobne ako ostatné zelené rastliny obsahuje tiež množstvo vitamínu A, ktorý pomáha udržiavať zdravý zrak, kožu a sliznice dýchacích, tráviacich a močových ciest.

Sušená moruša je síce sladká, no neporovnateľne menej ako iné druhy ovocia + obsahuje vlákninu podporujúcu správnu funkciu čriev, preto je vhodným ovocím v období redukčnej diéty. V 100g moruší sa nachádza až 40% odporúčanej dennej dávky vitamínu C, čím sa len dotvára profil smoothie ako extrémne zdravého najmä v obdobiach, kedy to má vaša imunita ťažké. Okrem toho je moruša kvalitným zdrojom železa, minerálu zodpovedného za transport kyslíka v tele, ktorého nedostatok sa okrem iného prejavuje chudokrvnosťou.

Chia semená sú v tomto smoothie zástupcom kvalitných tukov v podobe omega-3 mastných kyselín, pričom sú v tejto kategórii najlepšími zo všetkých rastlinných zdrojov. Sú veľmi ľahko stráviteľné a zároveň výživné – obsahujú množstvo vitamínov skupiny B, vápnika, draslíka či zinku.


Maroš Krivosudský

HEALTH SERVICES

MOJE ČLÁNKY

FIT POBYTY