← Späť

Tekvicový chlebík bez múky

Petra Bečáriková okt 11, 2015

Nie špaldový, celozrnný a ani ten najtmavší pšeničný chlieb môžme považovať za zdravé jedlo. Čo ale máme robiť, keď na neho proste máme chuť a nemienime sa ho vzdať? Dá sa to aj naozaj zdravo a Petra Bečáriková nám na to aj dala recept. Tekvicový chlieb je bezlepkový, plný vlákniny,minerálov a vitamínov, nezaťaží vám žalúdok a v kombinácii s vajíčkami alebo nejakou zdravou nátierkou je skvelou alternatívou k zeleninovo-ovocným smoothie raňajkám alebo ako príloha k obedu.

InBody diagnostika v Bratislave

Merajte si svoj diétny progres! Počas diagnostiky zistíte svoje % tuku a svalov v tele, hodnotu viscerálneho tuku, zadržiavanie vody a iné parametre. Vaša premena začína už dnes!

Čo potrebujeme

  • 110g Tekvicová múka
  • 30g Prášok z maranty
  • 15g Psyllium – Skorocel indický
  • 50g Sezamové vločky
  • 2dcl Voda
  • 3ks Vajcia
  • Himalájska soľ
  • Štipka sódy bikarbóny
  • Pár kvapiek citronovej stavy
  • Semiačka – tekvicové, sezamové (do cesta aj na chlebík)

Postup

  1. Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto.
  2. Posypeme semiačkami, položíme na plech vystlaný papierom.
  3. Vložíme do predhriatej rúry na 200°C, do ktorej na spodok dáme nadobu s vodou (kvôli odparovaniu).
  4. Po 20 minútach vyberieme nádobu s vodou a dopekáme pri 180°C ďalších 30 minút.

Vieš čo ješ

Tekvica má vysoký podiel vitamínu A (obsiahnutého najmä v semienkach – v 100g tekvice je 53% dennej potreby tohto vitamínu), ktorý pomáha udržiavať zdravú kožu, zrak a sliznice dýchacích, tráviacich a močových ciest. Tiež je zdrojom vitamínu C, významného antioxidantu, ktorý posilňuje imunitný systém a napomáha hojeniu rán a krvotvorbe. Sezamové semienka obsahujú až 23% kyseliny olejovej, čo je tuk, ktorý podporuje trávenie a vstrebávanie živín, vylučovanie odpadov, znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a len 100 gramov pokrýva dennú potrebu železa, ktorého nedostatok sa prejavuje chudokrvnosťou a padaním vlasov, zinku, ktorý je dôležitý pre zdravie nechtov a vlasov, či rozmnožovacích orgánov a horčíka, ktorý je potrebný pre funkciu cievneho systému, nervov, srdca a svalov.

Psyllium, teda vyčistené obaly semena Skorocelu Indického, sú rozpustná vláknina, ktorá napomáha ľahkému vyprázdňovaniu, podporuje správny metabolizmus tukov a pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu. Pri konzumácii nalačno vyvoláva pocit sýtosti, čo oceníte najmä pri redukčných diétach.

Ľahko stráviteľný jemný bezlepkový prášok z koreňa rastliny Maranta určený na zahusťovanie pokrmov (ako náhrada kukuričného, či iného škrobu, alebo pšeničnej múky). 

Vajcia neoddeľujeme, žĺtok je tiež kvalitnou súčasťou aj napriek vyššiemu obsahu cholesterolu, ktorý nemá vplyv na hladinu cholesterolou krvného. Skladba bielkovín vo vajciach je omnoho kvalitnejšia ako v mliečnych výrobkoch (obsahujú takmer všetky esenciálne aminokyseliny, teda tie, ktoré človek nevie vytvoriť a musí ich prijímať v potrave). 

Himalájska soľ nie je narozdiel od soli klasickej rafinovaná a ani jodizovaná a teda je omnoho zdravšia pre ľudské telo. Prírodná nerafinovaná soľ pomáha pri prekyslení organizmu, podporuje tráviaci systém, ale tiež pomáha pri alergiách a kožných ochoreniach. Soliť treba čo najmenej, potraviny by sa mali konzumovať s ich prirodzenou chuťou, no ak už soľ potrebujeme, hľadáme čo najzdravšie alternatívy.


Petra Bečáriková

MAXIMUS GYM

MOJE ČLÁNKY

Sledujte nás

Proteínová stracciatella roláda

Diana Vidáková apr 4, 2019

Tvarohové fit pagáče

Diana Vidáková jan 10, 2019

Jablkovo-škoricová fit bábovka

Veronika Fabianová dec 30, 2018

FIT POBYTY